費玉清唱Hebe《小幸運》激似朗誦 網民:又被佢洗腦

yucyndi     2016-11-27     61     檢舉

「原來你是我最想留住的幸運…原來我們和愛情曾經靠得那麼近……」近年唔少婚禮有人播、賣衫舖又播……

電影《我的少女時代》主題曲,由[email protected]唱嘅《小幸運》hit過一排,雖然唔係啲咩「洗腦歌」,嗰種相愛而不能愛嘅初戀感覺,令人刻骨銘心,就係呢一種錯過嘅愛情,叫人更加要珍惜、捉緊目前擁有嘅幸福,加上Hebe嘅天籟之聲,自然聽出耳油!

「小哥」費玉清都挑戰唱《小幸運》,喺大陸音樂節目《天籟之戰》PK大陸歌手呂俊哲,費玉清以Classic版唱出個人風格,個樣唱得認真得嚟又有啲似朗誦,字正腔圓得嚟又有啲「老歌」tone,見佢瞪大對眼來唱,又確係投入程度滿分。表情絕對係十級陶醉!!!一抬頭、一舉手都散發過份強烈嘅情感,唔知網民又點睇呢!

當然唱得好唔好呢!?都係各花入各眼…有網民覺得「佢個樣好似唱緊國歌」、「朗誦般的表情」、「硬係覺得有啲嘢唔對路」、「又被佢洗腦」,另有網民撐費玉清嘅,「雖然感覺不同,但都好好聽」、「這就是能唱出個人風格」、「有種無法取代韻味」及「我要唔要換ringtone費玉清版」。