[真人真事]女朋友系高登見個狗公冇飯開, 就請左佢食個焗豬,點知真系瀨曬野..

weiwei11     2016-12-07     876     檢舉
[真人真事]女朋友系高登見個狗公冇飯開, 就請左佢食個焗豬,點知真系瀨曬野..

事源系大約兩年前定三年前,我女朋友系高登見到條狗公開post話無飯開,就覺得條友好慘,約左條狗公出黎請佢食個焗豬飯,點知條狗公原來唔系無錢,系扮野,想睇下有冇人咁好心

[真人真事]女朋友系高登見個狗公冇飯開, 就請左佢食個焗豬,點知真系瀨曬野..

送飯之後,我女朋友block 哂條狗公所有野,佢亦有上過高登開post 話好心請人食飯,點知原來俾人玩。之後一路都冇事,直到大概半年前,呢條狗公又sms返我女朋友,一開頭我地都唔知系呢條好樣,但之後發現左系佢既時候,我已經叫我女朋友block 佢所有野,但呢條友block佢一個電話佢就換第個,再加上我女朋友覺得自己無咩朋友,就呃住我同佢傾(要呃住我系因為我一開始就好唔向左走向右走鍾意呢條友,覺得佢系狗公,但我女朋友就覺得系我專制,只系識個fd,覺得自己無錯,所以背住我同佢傾)

之後我一路都唔知,直到有一次我女朋友自爆話同佢出過一次街,睇鬼片,同我講系因為覺得對我唔住,好似呃住我咁,我當時系嬲到pk,喪鬧佢,佢亦因為我喪鬧佢 而同個狗公嘈大獲,話因為佢搞到同男朋友嘈交,block 哂佢contact,而之後呢條狗公又系咁換電話send message同我女朋友講對唔住,我女朋友就心軟原諒左佢,呃住我再同佢傾,直到有一次我地嘈交,佢同條狗公講,狗公就話佢系附近,之後我女朋友就同佢去左飲野,之後斷斷續續我女朋友都有keep住同佢出街

但點解我會知成件事既呢?就系我女朋友愈識落呢條狗公愈覺得大家價值觀唔同,加上又覺得呃住我,好對我唔住,所以就經常想同呢條狗公斷絕來往,仲有呢條狗公最過分系呃我女朋友上佢屋企,一次系話有agent上去睇樓,一次系話佢呀妹都系度,之後就趁機毛手毛腳,加想錫我女朋友,但我女朋友系完全唔鍾意佢,所以極力推開佢,最後真系好好彩,無俾條狗公搞到,我聽到呢度,已經鬧爆我女朋友,話佢系咪傻的嗎,上人屋企? 唔驚俾人奸? 你系咪真系無腦到咁,我話點解俾人試過強錫,之後仲敢上佢屋企,佢話條狗公say 哂sorry,就心軟原諒佢,加上佢話屋企都有人所以先敢上,我即時鬧爆佢話佢昆你有人,上到去無人,鎖埋門奸左你都得啦,而我女朋友對上一次上佢屋企,睇條狗公電話,條狗公系話:我真系好唔甘心,好想俾帽佢條仔戴,佢個fd就話我系你就奸左佢,條狗公應:我唔好呢味野,聽到呢度我覺得我女朋友無俾人奸到只系好彩,如果條狗公想,真系大把機會

而點解我會知成件事呢? 就系因為我女朋友想同呢條狗公斷來往,條狗公就話會擺我女朋友上高登,我女朋友就一五一十講哂俾我知

[真人真事]女朋友系高登見個狗公冇飯開, 就請左佢食個焗豬,點知真系瀨曬野..

淺談社會上「狗公 」與「女神」的相互關係

近幾年,越來越流行兩個新名詞,一個叫「狗公 」,另一個叫「女神」,它們分別用來形容年輕的男女,兩者並沒有特定的標準,

根據香港網絡大典,「狗公」指一些喪失尊嚴、不擇手段地去討好女性的男人。他們一向奉行著「不論好醜,但求就手」的宗旨去獵女,對女主人搖尾乞憐和任由驅使,對女人和性愛的渴求亦令人驚訝,行為和表現有如發情的雄性犬只。而「女神」的近義詞有「娘娘」 、「觀音」的意思,,指男性的傾慕對象,外貌、性格及言行等不同方面,均會成為人們對「女神」的界定標準或參考指標,或者指一些女生用各種方法吸引男士成為其跟隨者的女性(包括在論壇中),招攬跟隨者的行為俗稱「招兵」、「收兵」。

事實上,「女神」跟「狗公 」是相對的,有狗公的地方就有女神,有女神的地方就有狗公,就好像光與影一樣,所以這兩個名詞也是在差不多的時間相繼冒起。尤其是近年流行起各樣的的社交工具,首先想講IG,有時在IG上,有一些女生特別多追隨者,而且玩IG的方式亦很有趣,他們就是網民口中所講的「IG女神」,例如說自己「生病了,很辛苦」之類的說話,但是自拍中的自己明明精神奕奕,還要化著濃妝,但往往都會有好多在男生都會作出「有沒有事啊??」「多休息點吧,這樣我很擔心」之類的回應,這個現象耐人尋味,總而言之,「IG女神」表示生病的時候,那些男性追隨者就會留言問候,「IG女神」表示傷心的時候,他們就會留言問發生什麼事,「IG女神」表示失戀的時候,他們就會留言說我在你身邊。雖然,也許這些男生,其中不少都只是出於真誠的心,純粹想關心一下,但在旁人的眼中,這個景象就好比一群公狗向著一個玩具球追逐。

另外,近年非常多人喜歡玩交友APP,例如Scout、遇見等等....但情況十分誇張,相信各位女生如果曾玩過這種APP,你就會發覺當你一開了帳號後,無數的男生在同一時間地向你搭訕,訊息尤如連環巨浪一樣不停地向你卷過來,即使你想回應,也無法一個一個地回,因為跟你說話的男生實在太多了,情況就好像一群餓狗餓了一段時間,終於在地上看到一塊肉,然後所有餓狗斗快爭食一樣,俗語就是"餓狗搶屎"。

其中所謂的「狗公」其中一個特徵,就是不擇手段設法找一些女性上床,這個特徵在交友APP上完全能夠體現得到,雖然,有少部分的寂寞男生純粹想尋覓伴侶,但是大部分的男生,在這裡認識女生,冒求的就是建立炮友關係,純粹是想發泄他的性慾望,有時候他們發起情上來,理智完全被下半身控制,從而做出一些變態的舉動,詳情可以在Google中搜尋"釣狗公",你們就可以看到這些交友APP男生的真面目。

所以,不少女生都初時抱著好奇的心態玩這些APP,但是後來都被那些男生嚇跑了,一來是因為太煩,二來是因為很多變態,紛紛把這個APP刪除。不過,也有部分的女生樂在其中,由於這些女生得到大量狗公的搭訕,甚至在交友APP上收得大量的虛擬禮物,或是在自己照片上得到大量的讚美,所以這些女生往往會覺得自己很受歡迎非常有魅力,從而萌生出一種自大的念頭,粗俗地說,他們認為自己真的是女神一樣,所以某程度上是狗公造就了女神的出現,這就是狗公與女神之間的因果關係。