(突發)騙案電話變PHONE SEX!49歲江欣燕:好DRY!好想被人X!

moliu     2016-11-19     153     檢舉

是咁的,上星期有所謂嘅「入境處」同「公安局」聯絡江欣燕,大懵嘅佢無留意來電係由大陸打嚟嘅「00852」,亦無懷疑對方叫佢報上全名同身份證number嘅目的,總之就跟足幾個操普通話、所謂內地官方機構職員嘅指示去完成呢個騙案。

「嗰位入境處女職員佢自稱姓顧,佢話我資料俾人盜用咗,同埋叫我俾身分證佢先,咁我咪講咗俾佢聽囉。跟住佢叫我拎枝筆、拎張紙寫低幾個重點,我又真係寫低喎,我都覺得好低能!」

其實又唔怪得佢嘅,騙徒有齊曬公安機構網頁俾佢核實資料,上網一check,又真係有個「公安林警官」喎,於是咪連個人近照都send埋俾人睇囉。

「公安林警官」收到相之後,咦!真係藝人江欣燕喎。唔知係咪呢個原因,「林警官」立即起痰,繼續whatsapp江欣燕,話要keep contect喎。

「我send咗whatsapp俾佢,我話當天已報了案,請你和你集團的人回頭是『案』,別再作姦犯科。唉,真吹漲,佢仲話想同我做埋朋友添呀!」

其實唔只想做朋友咁簡單,因為江欣燕whatsapp打錯回頭是「案」,阿「林警官」更Ben sir上身,糾正佢錯字之餘,更轉軚狂追:「你要知道,我們這個圏子也是有好人的,我知道你前夫傷你很深,我想和你聊聊、交個朋友。你真的好漂亮,美魔女。」江欣燕梗係唔騷佢啦,但佢變本加厲,仲有性暗示添

直到江欣燕block咗對方,騙案連同性騷擾先告一段落。事後提返呢段經歷,江欣燕都話唔知好嬲定好笑:「唉,發瘟架佢,黐線!可能佢覺得我相貌娟好啩,真係好離譜囉。」

江欣燕Elvina Kong,1967年7月6日-),香港無綫電視(TVB)合約女藝員及資深女歌手,出生於英屬香港,籍貫安徽省。曾演繹改編自石川秀美日文作品《Everynight》的廣東版本,陳慧嫻亦唱過改編自同一首歌的作品名為《夜半驚魂》。

前夫為商人吳積遜,妹妹是歌手江欣慈(曾用藝名江希文)。

個人簡介

江欣燕畢業於聖士提反女子中學,是排球校隊,早於1984年,已被邀請參演香港電台電視部製作的兒童節目「彩虹雷射」及「快樂行」的演出。於1985年參加由無綫電視及華星唱片合辦的新秀歌唱大賽,可三甲不入;並於1985年簽約無綫電視,成為旗下女藝人。隨即開始在幕前演出,首個演出是在《歡樂今宵》內與鍾保羅主持「雷射旋律」(主要介紹外地MV),同年,加入了《歡樂今宵》趣劇大團隊,飾演的菲籍傭工「Maria」一角深入民心,獲得好評。1989年起,即開始參演無綫電視劇集,第一部參演的劇集為《我愛俏冤家》。

隨後在《娛樂插班生》、《樂壇插班生》、《當女人愛上男人》等電視劇中都有不俗的表現。是監製梅小青的御用演員。於這些劇集裡的角色都大獲好評,人氣急升。因參演《樂壇插班生》,而常被暱稱為「娛樂圈大家姐」。除參演電視劇之外,間中客串電影。

2001年,因與吳積遜結婚而減少幕前工作,暫時息影。2005年,轉投亞洲電視,演出亞視劇集及主持節目,著名作品為《開心大發現》。2006年,重返無綫電視及主持遊戲節目《問題娛樂圈》,並與胡諾言合作。

2007年開始參演處境喜劇《同事三分親》;於劇中飾演公司女魔頭黛安娜(Diana)一角而大獲好評。憑劇中的黛安娜一角與關詠荷及金燕玲憑此劇一同競逐《萬千星輝頒獎典禮2007》「我最喜愛的電視女角色」。

2008年,參演劇集《畢打自己人》,飾演金堯堅一角。江欣燕在《畢》劇宣傳活動後向傳媒透露雙眼患上白內障,並於短期內動手術,將會暫時離開《畢》劇組一個月作休養。江欣燕於2009年2月動白內障手術,手術後休息一個月。康復後於2009年3月20日回歸《畢》劇組。

2013年6月,演出曾志偉監製的《女人俱樂部》,於劇中擔任七大女主角之一,與昔日女神李若彤、李麗珍、袁潔瑩、陳慧珊、葉蘊儀、張慧儀等合作。該劇於2014年4月21日播出。